Rum

klinga_img

Klinga

Klinga var en duktig arbetshäst som föddes, arbetade och dog på gården efter ett långt liv.

klinga_MV
pepsan_img

Pepsan

Pepsan var farmors favorit när farmor var ung. Hon brukade stå vid grinden och vänta på när farmor kom hem från skolan. Hon visste att hon skulle få sig en godbit och få gosa lite.

pepsan_MV
parlan_img

Pärlan

Pärlan var annars en duktig mjölkko och rätt trevlig också. Men hon var en rymmade! Fanns inte en hage som kunde hålla henne, alltid hittade hon något sätt att komma ut och göra vägarna osäkra. Till slut gick det inte att ha henne kvar.

parlan_MV
sara_img

Sara

Sara var ingen snäll ko, utan bångstyrig och svårmjölkad. Men hon hade fördelen att vara en ko som mjölkade bra. Sådana egenskaper belönades också med ett långt liv.

sara_MV
siska_img

Siska

Siska kallades av gårgsfolket “Herrgårdsfröken”. Hon hade turen att vara verksam under den tid traktorerna tog över en stor del av hästarnas arbete. Siskas uppgifter blev lättare och enklare sysslor som till exempel att med släde, på vintern, dra hem ett hölass från ladan.

siska_MV
siska2_img
sonja_img

Sonja

Sonja var en mycket snäll och lugn ko och lätt att mjölka. Hon fanns på den tiden kor mjölkades för hand. Sonja blev den av korna som gårdens ungdomar fick träna på för att lära sig mjölka. Hon var en mycket sympatisk ko och fick ett långt och lyckligt liv på gården.

sonja_MV
tian_img

Tian

Tian var en helt vanlig dragare men gick ett mera ovanligt öde till mötes. Hon blev inkallad under kriget. Det berättades om henne att man spände henne för en kanon som skulle förflyttas. Hon tittade på sin last varefter hon tog i med all sin kraft och drog kanonen dit den skulle. Tians slutliga öde blev en hjältes. Hon gav sitt liv för president och fosterland. Med andra ord, hon blev inte “hemförlovad” utan stupade vid kriget.

tian_MV